Austerlitz(Klik op afbeelding voor vergroting)

 

Vandaag, 27 mei 2020, zijn we maar weer eens een dag gaan fietsen. Voor het eerst een tocht maken op onze nieuwe elektrische fiets. Na de fietstocht van een paar weken geleden naar de Oostvaardersplassen met veel tegenwind hebben we besloten om een elektrische fiets aan te schaffen, De vakantie die we geboekt hadden naar Schotland is inmiddels geannuleerd.

 

We gaan een rondje Utrechtse Heuvelrug maken en we beginnen voorzichtig met een afstand van 35 km. Het is schitterend weer maar helaas is alle horeca onderweg nog gesloten. Gelukkig is er dicht bij Austerlitz bij het pannenkoekenhuis wel koffie aan het loket te verkrijgen en verder hebben we in de tas broodjes en jus d'orange.

 

Om 10.00 uur stappen we in Zeist bij knooppunt 10 op de fiets en via Driebergen gaan we richting Austerlitz. Een bezoek aan de beroemde pyramide van Austerlitz mag hier niet ontbreken. Helaas ook gesloten voor bezoek ivm de coronaomstandigheden. (De pyramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de pyramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geinspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voro een pyramide, bekroond met een obelisk. Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam "Pyramide van Austerlitz' naar de veldslag in het huidige Tsjechie. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld)Een mooie route met afwisselend heidevelden, en bossen. Uiteindelijk via Soesterberg komen we weer bij knooppunt 10 om na een paar uur heerlijk gefietst te hebben met de auto weer naar Purmerend te gaan.

 

PeterZeist

RiaZeist