KorenbeursVan 8 t/m 10 juni hebben we een arrangement geboekt bij Hotel de Korenbeurs in Made. Een prachtig hotel met een uitstekende service. Het is schitterend weer en we zijn van plan om weer een aantal kilometers te gaan fietsen. De eerste dag staat er een route op het programma die ons een indruk geeft van de Loonse en Drunense duinen. Na ons vertrek uit Purmerend arriveren we omstreeks 10.00 uur bij het startpunt van de fietsroute in Heusden, knooppunt 21. Het uitgangspunt is route nummer 114721 van route.nl maar we hebben deze route zelf aangepast met behulp van de routeplanner. De omschrijving is dan ook overgenomen van route 114721.

 

 

Na vertrek fietsen we door een mooie bosrijke omgeving om vervolgens de Schaapkudde3zandverstuivingen te passeren. In de Loonse en Drunense duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis. We fietsen eerst over de heide en komen een schaapherder tegen met zijn kudde. Via de zandverstuivingen passeren we Drunen, Elshout om vervolgens een bezoek te brengen aan het oude vestigingsstadje OudHeusden.

 

Via de plaatsjes Heesbeen en Doeveren fietsen we weer terug naar knooppunt 21 waar de auto staat te wachten op ons. Na een korte rit van 20 minuten arriveren we bij het hotel. Na ons lekker opgefrist te hebben gaan we naar het terras om te genieten van de avondmaaltijd. Deze bestaat uit kippensoep, tournedos met gegrilde groenten en patat frites.

 

Klik hier voor de  GPX bestand.

 

Voor PDF formaat klik hier

 

Biesbosch20Na een goed verzorgt uitgebreid ontbijt waar bij je op een lijst mag aan geven wat je graag wilt hebben staat vandaag een verkenningstocht van de Biesbosch op het programma. ook nu weer hebben we een route gedownload van route.nl van ruim 55 kilometer. een mooie afstand waarbij we ook nog tijd hebben om af en toe af te stappen voor een versnapering of iets te bekijken. Het is routenr. 846039 en heet "De Biesbosch vanuit Raamsdonkveer. We moeten vanuit Made, waar ons hotel is gelegen, eerst naar het beginpunt van de route fietsen. Een afstand van ongeveer 4 kilometer. Vol enthousiasme stappen we om 09.45 uur op de fiets om via Drimmelen richting Lage Zwaluwe te gaan. Hier moeten we even zoeken naar de opstapplaats voor de fietspont die ons naar de Biesbosch zal brengen.

 

 

Na het pontje te hebben gevonden blijkt deze niet te varen. Biesbosch12We zijn niet de enigen die de oversteek willen maken en gelukkig zijn er mensen uit de omgeving die ons weten te vertellen dat we dan via knooppunt 41 moeten, over de Moerdijkbrug. Nou ja, het is een kleine 8 kilometer om maar dat maakt niet zo veel uit op een elcetrische fiets. Keus is er niet dus gaan we op weg naar knooppunt 41, de Moerdijkbrug. De route die we dus hadden is voorlopig niet meer bruikbaar maar gelukkig staan er bij elk knooppunt borden en kunnen we telkens kijken naar welk knooppunt we moeten fietsen. Onderweg nog even een kop koffie gedronken en een aardige meneer die hier wel bekend is weet ons te vertellen dat we nog heel erg ver moeten fietsen. Maar ja, het is schitterend weer en we hebben de tijd, dus wat maakt het uit. Uiteindelijk vinden we bij "Kop van het Land de pont die ons over de Nieuwe Merwede brengt en zo komen we toch nog in de Biesbosch. Wat een mooi natuurgebied is dit. Uitgestrekt, water, moeras maar geen bos. We fietsen dan ook bijna de hele dag over deze open vlaktes in de zon. We krijgen een goede indruk wat dit natuurgebied allemaal te bieden heeft. Na vele uren te hebben gefietst komen we weer bij een pontje. Dit pontje moet ons over het Steurgat brengen. Helaas, ook dit pontje is niet in de vaart. Wat nu??? Terug naar het vorige knooppunt en maar kijken op de borden hoe we nu weer richting Made moeten. We moeten het water over. De bewegwijzering laat wel een beetje te wensen over en op een gegeven moment moeten we toch maar iemand de weg gaan vragen. Maar, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen kom je hier niet tegen maar gelukkig zien we een auto aan komen met een bootje er achter.

 

 

Biesbosch22Het blijkt de muskusrattenbestrijder te zijn. Deze is hier natuurlijk goed bekend en we houden hem aan om de weg te vragen. Een heel verhaal volgt en het is dus niet eenvoudig. De man bied aan om voor ons uit te rijden en ons te begeleiden tot Werkendam. Hier kunnen we dan de route weer oppakken. Maar, het is wel weer een behoorljik aantal kilometers om rijden. Het is ons gelukt maar in Werkendam is het weer goed kijken hoe het nu verder moet. We kijken goed op de borden om eventuele pontjes te vermijden. Biesbosch21Via een zeer lange saaie dijk passeren we de overkant van het pontje Steur. Aan de overkant zien we weer mensen die ook moeten constateren dat het pontje uit de vaart is. Wij vervolgen onze weg en komen uiteindelijk aan in Raamsdonkveer. Via Geertruidenberg nog even een sprintje naar Made en om 17.00 uur zijn we in het hotel. Een mooi vermoeiende dag met veel van de Biesbosch gezien. Moeras, water en zeer veel eenden. En als je dan eindelijk plaats mag nemen aan het avondeten krijg je eend op je bord. Nou, die had ik al genoeg gezien die dag maar het smaakte uitstekend. Van de geplande 55 kilometer die we zouden fietsen is niets over gebleven. Zonder gebruik te maken van de pontjes is de route ruim 83 kilometer. Maar met onze omzwervingen er bij is dit nog meer geworden. Volgens de kilometerteller op onze fietsen hebben we 102,3 kilometer gefietst. We zijn dan ook erg blij dat we bij onze fietsen een grote accu hebben aangeschaft, anders was het een drama geworden. Wel kijken we terug op een mooie dag en de Biesbosch kan ook van onze bucketlist af.

 

Klik hier voor de  GPX bestand.

 

Voor PDF formaat klik hier