(Klik op afbeelding voor vergroting)

 

Gaasterland4Vandaag, 11 augustus is het tijd om een geheel ander gebied van Nederland te gaan verkennen.Gaasterland5 We gaan de afsluitdijk over voor een fietstocht in Gaasterland. Het Zuid-Westelijk deel van de provincie Friesland, Het is hier anders dan dat we gewend zijn van deze provincie. In Friesland verwacht je veel weilanden en waterwegen, sloten en meren maar in Gaasterland is bos en het heeft een glooiend landschap. Erg mooi om door heen te fietsen. Zoals gewoonlijk hebben we de fietstas goed gevuld met koffie, broodjes en een stukje fruit. Na een uurtje te hebben gefietst willen we gaan koffiedrinken maar tot onze grote verbazing hebben we de koffiekopjes vergeten. Dus, eerst maar eens kijken of er een mogelijkheid is om bekers of kopjes aan te schaffen. We passeren wat kleine dorpjes maar hier is helaas niets te koop. Geen winkel te bekennen. Uiteindelijk komen we in Balk en fietsen door de winkelstraat. Bij Blokker slaan we onze slag en we kunnen koffie gaan drinken. Na deze stop fietsen we verder en passeren we Ruigahuizen, Sondel, Wijckel en Sloten. Sloten is één van de Friese Elfsteden en heeft een mooie uitstraling. Na Sloten fietsen we verder naar Nijemirdum, Oudemirdum, Bakhuizen en Harich om vervolgens weer bij het beginpunt van onze tocht te arriveren. De titel van deze fietstocht was “Oude klokkenstoelen rondom Ruigahuizen”. En natuurlijk hebben we deze dus ook bewonderd. Een mooie dag met mooi weer en ook in deze provincie is het goed mogelijk om een mooie fietstocht te maken.

 

 

Klokkenstoel Ruigahuizen

Vroeger stond bij de klokkenstoel in Ruigahuizen ook een kerk. De oude klokkenstoel werd in 1920 afgebroken en in 1956 vervangen door een nieuw exemplaar. In de nieuw gebouwde klokkenstoel met helmdak werd de oude klok gehangen. Deze klok was in 1746 gegoten door Ciprianus Krans uit Amsterdam. Deze klok had de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar werd in 1975 gestolen. In 1979 werd de klokkenstoel vernieuwd en werd een nieuwe klok gekocht, die in 2003 werd vervangen door een zwaarder exemplaar. De klokkentoren is erkend als rijksmonument. De klokkenstoel staat op het kerkhof van Ruigahuizen, dat gelegen is op een terpachtig terrein aan de Tsjerkhofleane aan de westzijde van het dorp. De klokkenstoel als losstaande stellage is een typisch Fries bouwwerk om de doden te beluiden. Klokkenstoelen werden waarschijnlijk gebouwd in gebieden die te arm waren of de gemeenschap te klein om een kerk te bouwen. Of er werd een kerk gebouwd zonder toren. En soms was de kerk/kerktoren vervallen tot ruïne en werd er een losse klokkenstoel gebouwd.

 

Klokkenstoel van Bakhuizen

In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd, die tevens fungeert als oorlogsmonument.

 

(Voor de routebeschrijving, klik hier)