(Klik op afbeelding voor vergroting)

 

Als er wat te vieren is moet je het deon. Dat is een motto van ons.

 

Vijlen42aOp 5 juli 2021 kennen we elkaar 35 jaar dus een mooieVijlerhof gelegenheid om er een speciaal weekend van te maken. We hebben gekozen voor een ontspannen fiets en wandelweekend in Zuid Limburg. Bij Hotel Vijlerhof in het bergdorpje Vijlen hebben we een wandelarrangement geboekt van vrijdagmiddag tot maandagochtend. Vrijdagochtend om klokslag 09.00 uur vertrekken we met de auto met onze elektrische fietsen op de trekhaak richting het zuiden. Koffie, broodjes en een goed humeur en ons weekend kan beginnen. Vanaf 16.00 uur mogen we het hotel in dus we gaan vandaag eerst een fietstocht maken voor dat we naar Vijlen gaan. De keus is gevallen opeen fietstocht van 42 km die we van route.nl hebben gedownload. Deze route heet Rondje Linne, Stevensweert schoonheid van de Maas. De route begint in Linne en hier parkeren we dan ook de auto en omstreeks 11.15 uur beginnen we te trappen.

 

 (Voor de routebeschrijving in PDF, klik hier)

 

(Voor de GPX bestand, klik hier)

 

Vanuit Linne gaan we als eerste naar Sint Odiliënberg en vervolgens langs kasteel Montfoort. De route brengt ons naar Ohé & Laak en Stevensweert. Een waterrijk gebied en we fietsen regelmatig langs de Maasoevers. Onderweg genietend van het mooie weer en uitzicht nemen we plaats op een bankje langs het water om te genieten van een welverdiend kopje koffie en een lekker broodje. Via kasteel Hasselholt en Maasbracht komen we uiteindelijk weer terug in Linne waar de auto op ons wacht.

 

 

 

Het is inmiddels 15.30 uur en het is nu nog ongeveer 3 kwartier rijden naar Vijlen. Om 16.30 uur arriveren we bij de Vijlerhof, pakken de tassen uit, frissen ons op met een lekkere douche om vervolgens om 18.00 uur plaats te nemen op het terras voor een diner. Het menu is soep, schnitzel met gemengde groenten, salade en frites. Als nagerecht een dame blanche. Kortom een geweldige maaltijd na een geweldige dag. Na het diner trekken we de wandelschoenen aan en gaan richting het centrum van Vijlen. Een klein dorp op de berg en daarom wordt het ook wel het bergdorpje van Nederland genoemd. Na de wandeling genieten we op het balkon van het mooie uitzicht op het Limburgse heuvellandschap en een lekker drankje.

 

 

 

Vijlen43aHet is mooi weer. Het ontbijt hebben we genoten op het terras en we gaan ons voorbereiden op een wandeling van ongeveer 10 km in de omgeving van Vijlen. (Voor routebeschrijving, klik hier) Deze wandeling wordt aangeboden door het hotel. schoenVol goede moed vertrekken we langs het steile aflopende voetpad naast het hotel. We passeren de overblijfselen van de mergelfabriek en gaan vervolgens het bos in en via een steil oplopend voetpad komen we in de wijngaarden van St. Martinus. Hierna raken we het spoor bijster en we zijn dan ook beter in staat om fietsknooppunten te volgen dan een wandelroute. Zoekend naar aanknopingspunten geven we het op een gegeven moment maar op en blijven gewoon wandelen in deze mooie omgeving. Om 11.00 uur zijn we weer terug bij het hotel waar we ons hebben opgegeven voor de lunch. Om 12.00 uur nemen we plaats op het terras waar het gezellig druk is en bestellen een broodje gezond. Na het broodje wandelen we naar de wijngaard van St. Martinus waar we om 14.00 uur een rondleiding krijgen gevolgd door een wijnproeverij. Deze Nederlandse wijngaard is toonaangevend in Nederland en produceert speciale wijnen met een natuurlijk bijbehorend prijskaartje. Deze wijnen koop je niet in de reguliere supermarkt. St. Martinus verbouwd verschillende druivenrassen en maakt diverse soorten wijnen. Voor meer informatie over de wijnen en St. Martinus verwijs ik je graag naar hun website. (Klik hier)

 

 

Na de rondleiding nemen we plaats in het proeflokaal en mogen we beiden 3 verschillende wijnen proeven. Een mousserende, witte en een rode wijn. Na de proeverij wandelen we weer terug naar het hotel en om 18.00 uur nemen we weer plaats op het terras voor het diner. Het menu is vandaag soep, zalm of speenvarken met bloemkool, salade en als nagerecht bavarois. Na het eten gaan we naar onze kamer en kijken ’s avonds naar een voetbalwedstrijd van het EK 2021 wat nog steeds gaande is. Ook al is het Nederlands elftal al uitgeschakeld.

 

Zondag 7 Juli

Vijlen21Vandaag is en fietsdag en na het ontbijt maken we ons gereed om een fietstocht te gaan maken van 61 km. Vlakbij het hotel ligt knooppunt 90 en we besluiten om eerst richting het drielandenpunt te gaan. Moeiteloos nemen onze e-bikes de heuvels van Zuid Limburg. Wat een genot om het hier op een elektrische fiets te doen. Bij het Drielandenpunt moeten er natuurlijk een aantal foto’s worden gemakt en nadat we hier even hebben rond gekeken gaan we weer verder met de route. Heuvel op en heuvel af passeren we de Belgische grens. Een geheel andere omgeving en we maken een stop om een kop koffie te drinken langs de Geul. Een mooi plekje langs het water om even te genieten van het natuurschoon. Na deze pauze fietsen we verder maar het weer betrekt. Bij kasteel Beusdael houden we een stop omdat het begint te regenen. En niet zo een beetje ook. Vijlen27De lucht is nog behoorlijk donker en we besluiten om onze fietstocht af te breken. Zodra het mogelijk is nemen we de kortste weg terug naar Vijlen. Jammer, dat het weer ons vandaag in de steek laat maar een hele dag in de regen fietsen lijkt ons ook geen prettig voor uitzicht. We zijn dan ook op tijd in het hotel en dat is maar goed ook want het blijft de gehele middag behoorlijk hard regenen. Dus een mooie reden om nog een keer terug te gaan naar deze regio want het is een verschrikkelijk mooi gebied om een fietstocht te maken. De zondag zijn we dan ook aangewezen op het hotel en na het diner hebben we een rustig avondje op de hotelkamer.

 

Maandag 8 juli

Vijlen29Vandaag de laatste dag en na het ontbijt pakken we de spullen in. We zullen Valkenburg en Gulpen bezoeken want we hoeven niet erg vroeg in Purmerend te zijn. Op ons gemak rijden we naar Valkenburg aan de Geul, een stadje met een toeristisch karakter. Leuk om door heen te lopen maar op deze maandagochtend is het er nog niet erg druk. Na een paar uurtjes gaan we naar Gulpen. Hier maken we een wandeling door het centrum en bij een lunchroom nemen we een kop koffie. Vervolgens gaan we omstreeks 14.00 uur richting Purmerend. Thuis aangekomen wordt dit weekend op passende wijze afgesloten met een gezamenlijk etentje met de kinderen en de kleinkinderen.

 

 

 

 

(Voor de GPX bestand, klik hier)

 

Voor PDF bestand originele route, klik hier.