Joure

 

Op zaterdag 8 juli 2023 wilden we er weer eens een dagje op uit met de fiets. Omdat afgelopen week storm Poly over Nederland was getrokken werd er dringend geadviseerd om niet de bossen op te zoeken. Staatsbosbeheer moest eerst de fiets- en wandelpaden weer vrij maken en er was gevaar voor vallende takken. Daarom besloten we om maar over de Afsluitdijk te gaan en een rondje rondom Joure te doen. De route staat bekend als de 4 pontjes om Joure. 

 

 

We zijn begonnen bij knooppunt 83 in Scharsterbrug en gaan tegen de klok in richting Joure. Een leuke stad en na het centrum te zijn gepasseerd gaan we over rustige mooie wegen op weg naar het eerste pontje. Pontje de Nije Skou en hier is een theehuis gevestigd. Na ruim een uur fietsen hebben we wel trek in een kopje koffie en we nemen plaats op het terras en nemen een kop koffie met een huisgemaakt stuk appeltaart.

 

 

Via het mooie landschap van de provincie Friesland komen we na een uur fietsen bij het pontje van Terherne.

Het veer ‘Fietsa Versa’ vaart over het Prinses Margriet kanaal, van Eetcafé Portunus (Terherne) naar Eetcafé ’t Slûske (Jachthaven Sneekerhof). Een tochtje van ongeveer 10 minuten varen over mooi vaarwater. Aan beide oevers is horeca gelegenheid voor koffie, thee, ijs of zelfs een volledige maaltijd. Het is op deze mooie dag behoorlijk druk en het pontje heeft maar een beperkte capaciteit. Er mogen maximaal 12 personen mee. Om dit in goede banen te leiden heeft men hier een systeem met stokken ontwikkeld. In een melkbus staan 12 stokken en een ieder die een stok heeft mag mee naar de overkant. De eerste overtocht hebben we geen stok kunnen bemachtigen dus zit er niets anders op dan te wachten tot de volgende.

 

(Het veer ‘Fietsa Versa’ vaart over het Prinses Margriet kanaal, van Eetcafé Portunus (Terherne) naar Eetcafé ’t Slûske (Jachthaven Sneekerhof). Een tochtje van ongeveer 10 minuten varen over mooi vaarwater. Aan beide oevers is horeca gelegenheid voor koffie, thee, ijs of zelfs een volledige maaltijd. Tevens kunt u daar uw electrische fiets laden.

Het vrij varend veer mag tot 12 passagiers vervoeren, ongeacht de leeftijd , met of zonder fiets. Het veer is ingericht om ook een zwaardere fiets/scootmobiel/scooter te vervoeren.)

 

 

Na deze belevins bij Terherne, de plaats die bekend is vanwege het Kameleondorp, fietsen we verder.

Vanwege het schitterende weer is het erg druk met watersporters. Dus,... als fietser ook een paar keer wachten voor een ophaalbrug.

Het volgende pontje is Rufus. Pontje8

 

Zoals ook bij de andere pontjes zijn hier de kosten € 1.00 per persoon om naar de overkant te gaan. Op deze pontjes dien je contacnt te betalen. Dus,.. mocht je deze route gaan fietsen zorg er voor dat je contant geld bij je hebt.

 

 

 

 

 

En de laatste pont is pontje Woudfennen.

 

En nu weer op weg naar Scharsterbrug waar onze auto staat geparkeerd. Het is een mooie en leuke dag geweest en even lekker 50 km gefietst.

 

 

 

Download hier de routebeschrijving