‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
13 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
204298
Vandaag150
Gisteren373
Deze week523
Deze maand5875

MKAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In oktober 1994 werd ik bevorderd tot Sergeant Majoor van de Logistieke Dienst verzorging en kreeg ik de functie van chef bottelier op de marine kazerne Amsterdam. Als chef bottelier was ik samen met mijn medewerkers verantwoordelijk voor de inkoop van de levensmiddelen voor de diverse keukens op de kazerne en voor de dranken, snoepgoed, versnaperingen etc. die te koop werden aangeboden in de verschillende kantines op de kazerne. Ook het evenementencentrum waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt door vele groepen voor een reuni maar ook groepen die niet direct een band hadden met de Koninklijke Marine. Het was een baan met vele facetten. Op de eerste plaats het contact met vertegenwoordigers en leveranciers. Bijna iedereen wilde graag leveren aan de marinekazerne want de af te nemen hoeveelheden waren lucratief. Ondanks dat er door het ministerie van defensie contracten werden afgesloten met leveranciers bestond er toch nog een grote vrijheid om bij lokale leveranciers eigen aankopen te doen. Vertegenwoordigers kwamen dan ook graag langs om te proberen hun producten te slijten. BOTTELIER De diverse keukens op de kazerne, officieren, onderofficieren en korporals en manschappen hadden elk hun eigen koks en wensen.  In deze tijd bezocht ik ook horecabeurzen zoals de horecava, altrijd een leuk dagje uit en kijken wat de nieuwe trends waren op voedingsgebied. Als chef was ik verantwoordelijk om binnen het gestelde budget te blijven. De administratie van de inkoop voor de keukens was geheel anders van opzet als de administratie van de kantines. Een leuke functie met grote verantwoordelijkheden en variatie in de verschillende soorten van administratie. Omdat het nuttigen van de maaltijd voor een ieder aantrekkelijk moet zijn bedachten we regelmatig speciale thema's. Zo hielden we een Italiaanse week, Duitse week etc. Maar ook speciale dagen zoals Pasen en Kerst werd op een leuke manier aandacht aan besteed. Vaak werden we met dergelijke thema's gesponsord door een leverancier die graag wilde dat zijn producten bekend werden bij een grote groep mensen. Want als onze gasten het op de kazerne kregen was de kans groot dat ze het thuis ook gingen kopen. Ik heb deze functie 1 1/2 jaar mogen vervullen  en werd toen gevraagd of ik mee wilde werken bij het testen van de software en de automatiseringssystemen die benodigd waren bij de invoering van de bedrijfsrestaurants.