‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
21 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
274947
Vandaag83
Gisteren111
Deze week194
Deze maand83

employabilityNa mijn plaatsing in Brugge (Belgie) werd ik geplaatst bij de Dienst Employability en Externe Bemiddeling. Deze dienst houdt zich bezig met het begeleiden van militairen in het laatste jaar van hun dienstverband, om een passende baan te vinden buiten de defensieorganisatie. In dit laatste jaar kan er een stukje scholing plaats vinden en is er begeleiding bij het sollicitatieproces. Een soort outplacement bureau dus maar dan intern Defensie. Het is de bedoeling dat een ieder die de Koninklijke Marine verlaat dit doet met een diploma op webniveau 2. Veel van onze militairen laten de school voor wat het is en zoeken hun heil bij Defensie in de hoop hier een goede opleiding te mogen volgen en eventueel een leuke loopbaan op te bouwen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en de ervaring leert dat 70% van de mensen om diverse redenen de organisatie weer verlaten. Alvorens ik aan deze uitdagende functie mocht beginnen diende ik eerst een opleiding te volgen voor counselor/studiebegeleider. Intervieuw en gesprekstechnieken waren een groot onderdeel van deze opleiding. Aangezien ik nooit eerder met deze materie te maken had gehad heb ik een behoorlijke kluif gehad aan deze opleiding. Onder leiding van Benno Diederiks en Rick de Laveletta werden we klaar gestoomd voor deze job.netwerk
Na het voltooien van deze opleiding kon het echte werk beginnen en mijn taak was om bedrijven te benaderen om vacatures te zoeken voor onze. uitstromende mensen. In een dienstauto ging ik heel Nederland door om contacten te leggen met bedrijven. In eerste instantie bezocht ik beurzen om proberen contact te leggen maar ook werden bedrijven rechtsreeks benaderd om te laten weten wat de Koninklijke Marine doet voor haar uitstromende mensen. Na verloop van tijd werd er een heel netwerk opgebouwd en dat heeft zijn nut bewezen.

Ook ging ik in deze periode vaak met mijn collega Gerard van Leeuwen op stap die als hoofd van het centrum in Den Helder o.a. tot taak had het onderzoeken van de onderwijsmarkt. Speciale aandacht ging hier altijd uit naar kortlopende trajecten omdat veel kandidaten van ons wel een goede opleiding hadden en werkervaring maar veelal geen diploma. De zogenaamde EVC trajecten hadden dan ook altijd onze volle aandacht. Ondanks dat dit nog maar in de kinderschoenen stond hebben we behoorlijk wat resultaat geboekt. En het was natuurlijk altijd gezellig onderweg.

.In de drie jaar dat ik deze functie heb vervuld heb ik dan ook vele bedrijven en onderwijsinstellingen bezocht en toen Gerard met functioneel leeftijdsontslag zou gaan heb ik het stokje als hoofd van het centrum van hem overgenomen in 2006.

outplacement