‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
11 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
275580
Vandaag59
Gisteren139
Deze week827
Deze maand716

 

 

 Bottelier2CB2

Nadat ik januari 2010 geheel onverwachts als herplaatser werd aangemerkt en van mijn toenmalige functie, Hoofd Centrum Externe Bemiddeling en Employability, werd gehaald, kreeg ik na een aantal maanden deze functie aangeboden. Ik was in 1975 als bottelier in dienst gekomen maar in 2002 had ik het functiegebied Logistieke dienst verlaten om aan de slag te gaan bij de dienst Externe Bemiddeling en Employability.  Als je als bottelier in dienst komt bij de Koninklijke Marine is een veel gehoorde opmerking dat men op het eind van de loopbaan graag wil eindigen als hoofd van de Centrale Bottelarij. Ook ik heb dat veel jaren in gedachten gehad maar na mijn overstap in 2002 had ik deze wens laten varen.  Maar na alle bezuinigingsrondes ging het allemaal in eens anders.  

 

Op 21 januari 2010 werd ik naar aanleiding van de evaluatie van de reorganisatie bij de dienst Externe Bemiddeling en Employabiliy van mijn functie gehaald en aangemerkt als herplaatser. Welke functie ik de laatste 2 jaar zou vervullen wist op dat moment nog niemand maar ik maakte mij hier ook niet druk om. Wat het ook zou worden, het was maar 2 jaar.

 

Na de nodige reorganisaties werd de Centrale Bottelarij ondergebracht bij het Commando Dienstencentra en viel het niet meer onder de Koninklijke Marine. De naam werd dan ook veranderd in fysiek distributiecentrum Den Helder maar bij de Koninklijke Marine bleef iedereen het over de Centrale Bottelarij hebben.  De taak van de Centrale Bottelarij is het verstrekken, beheren en verwerven van voedingsmiddelen voor eenheden van de Koninklijke Marine die voor wat betreft de bevoorrading met levensmiddelen afhankelijk zijn van de Commandant Maritieme Middelen Den Helder. 

CB4Eenvoudiger gezegd de bevoorrading van schepen van de Koninklijke Marine wordt verzorgt door de Centrale Bottelarij. Voordat schepen de haven verlaten zijn de magazijnen, koel en vriesruimten voor zo ver mogelijk gevuld zodat er zo min mogelijk hoeft te worden aangekocht in buitenlandse havens. Indien een schip voor langere tijd vertrekt bestaat er ook de mogelijkheid dat er door tussenkomst van de Centrale Bottelarij bevoorrading in het buitenland plaatst vindt. In het algemeen gebeurd dit d.m.v transport over de weg maar ook per vliegtuig kunnen levensmiddelen worden ingevlogen die in het butienland niet of zeer moeilijk te verkrijgen zijn. Ook de bevoorrading van de eenheden in het Caraibisch gebied en de operationele eenheden van het korps mariniers behoort tot de taken. Voor het transport wordt gebruik gemaakt van de expertise van de  DVVO. (Defensie Verkeers- en Vervoers Organisatie)

 

Andere taken van de Centrale Bottelarij zijn het controleren en uitvoeren van het HACCP beleid, ondersteuning op administratief gebied aan botteliers, opslag van koel en vriesprodukten van schepen die langere tijd met verlof zijn, interne controles van de voedingsadministratie, keuren en controleren van de ontvangen levensmiddelen, bijhouden gegevens chipshandlers in het buitenland.

 

Alles bij elkaar een boeiende functie waarin men de spil is in alles wat met eten en drinken te maken heeft t.b.v. de varende schepen en operationele eenheden van de Koninklijke Marien waar ter wereld dan ook.

 

CB1

 

Het team in 2012 van de Centrale Bottelarij