‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
14 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
275573
Vandaag52
Gisteren139
Deze week820
Deze maand709

Artikelindex

 

Karavaan is het kerkenblad van de Protestantse gemeente Purmerend.

 


 

Spotlight

 

 

 

Karavaan zet elke maand iemand uit de gemeente in the spotlights. Deze keer gaan we in gesprek met Peter Eulderink. Peter is actief betrokken bij de jongerengroep The Future.

Peter zit bij mij aan de eettafel. Thuis in Huize Eulderink is er geen rustige plek om te praten, onder andere door de verbouwing van de keuken. 'Wat vindt je het leukste aan het werken met jongeren?', vraag ik aan Peter. 'Het leukste vindt ik hoe jongeren in de wereld staan, ze hebben overal een mening over, alles beargumenteren ze. Ze laten zich niet gemakkelijk overtuigen en zijn heel nieuwsgierig'.

'Ik kan een moi voorbeeld geven van die nieuwsgierigheid', vervolgt hij, 'Op een zaterdagavond was The Future gelijktijdig met het COC in 't Huisje. Normaal gesproken houden wij de jongerenavonden beneden, maar vanwege deze dubbele boeking gingen wij naar de zolder en zat het COC beneden. Onder het mom dat er glazen nodig waren, gingen twee meiden naar beneden. Die wilden toch wel eens meer weten over wat het COC precies is. Nou, je raadt het al, binnen de kortste keren zaten alle jongeren beneden in druk gesprek verwikkeld met COC-leden. Het werd een hele bijzondere avond! Mooi dat dit zo gebeurde. Hadden we het georganiseerd dan was het niks geworden, maar nu spontaan ontstond er echt een ontmoeting. In de toekomst gaan we nog eens een avond houden samen met het COC, dan echter gepland als vervolg op de eerste!'.

'We hebben om de veertien dagen een avond voor jongeren van 14 tot 18 jaar', legt Peter uit. 'Lange tijd was er voor deze leeftijdsgroep helemaal niets. Ik wilde juist voor deze groep iets gaan doen, om te voorkomen dat ze tussen wal en schip vallen. Voor de jonge tieners is er de Bovenkamer en voor de oudere jongeren is er het Benedenhuis, maar voor deze groep was er niks. Ik wil graag jongeren betrokken houden bij de kerk. Dat is ook mijn belangrijkste drive om betrokken te zijn bij The Future.

'Het is best investeren geweest. Heel langzaam en met veel geduld hebben we met elkaar iets opgebouwd, ik en de anderen die betrokken zijn bij de organisatie van The Future. Ik weet het nog goed: de eerste avond waren er twee meiden. Nu hebben we met zo'n vijfentwintig jongeren contact. In het begin hebben we vooral veel activiteiten georganiseerd als bijvoorbeeld een strandwandeling of schaatsen. Inmiddels houden we nu min of meer inloopavonden: jongeren komen om elkaar te ontmoeten en vooral te praten met elkaar. Ze draaien nu zelf bardienst en zijn verantwoordelijkl voor de kas. En daarnaast organiseren we af en toe een bijzondere activiteit, bijvoorbeeld rond Kerst. In het voorjaar hebben we nu al een aantal jaren De Nacht, georganiseerd vanuit de Raad van Kerken , waarin we een hele nacht met de jongeren in de Nicolaaskerk verblijven met een bepaald thema. De eerste nacht was de "Nacht van de bakker en de schenker" daaropvolgend de "Nacht van de toekomst" en komend voorjaar wordt het de "Nacht van het mysterie". Wat dit inhoudt vertel ik niet, maar ervaringen van voorgaande jaren staan op onze website onder Nachtclub..

Intervieuw1