‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
29 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
288872
Vandaag87
Gisteren263
Deze week1272
Deze maand3612

Artikelindex

In 2006 werd voor de tweede maal een nacht georganiseerd met als titel de "nacht van de toekomst".
Als vrijwilliger in het jeugdwerk was ik betrokken bij de organisatie en uitvoering van deze jongerennacht.
De opzet was om de jongeren bezig te laten zijn met hun toekomst. Wat verwacht je, wat wens je,
Hier onder vindt je een verslag.

Toekomst17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de nacht van 24 op 25 maart 2006 is er in de Nicolaaskerk voor de jongeren van 13+ een nacht georganiseerd in het kader van de toekomst. Hoe zie jij je toekomst en die van anderen. De leiding begon met een rap. Tekst..(zie pagina 3). We zijn begonnen met een beroepenspel waarbij de diverse groepen eerst een beroep moesten raden van een ander en daarna gezamenlijk bepalen welk beroep het belangrijkst was. Is dit nu de huisvrouw, de bakker, tandarts etc. etc. Uiteindelijk bleek men de beroepen in de zorg het meest belangrijk te vinden. Ondanks dat als de bakker geen zoet maakt de tandarts geen werk heeft . Omdat veel beroepen ook 's nachts moeten werken hebben we in dit kader ook een bezoek gebracht aand e CONO (kaasfabriek in de Beemster). Met een produkctie van 4800 stuks kazen per dag en een jaarverwerking van 250.000.000 liter melk niet bepaald een bedrijf waar je zo maar om heen kunt. Om 02.00 uur kwamen we terug in de Nicolaaskerk en daar stonden de bitterballen gebakken door chef kok Douwe op ons te wachten. Nadat we deze opgesmuld hadden verscheen er een originele clown die ons een prachtig verhaal heeft verteld. Na de clown de film Good will hunting gekeken maar deze film werd niet door iedereen even gewaardeerd. Het doel van de film is veelzijdig. Als je niet wilt kijken kun je slapen maar ook onderlinge ontmoeting is een belangrijk aspect van de nacht. Na de film werd het weer tijd om naar buiten te gaan en stond er een speurtocht in het donkere Leeghwaterpark op het programma.. We werden er op uit gestuurd om een aantal wereldverbeteraars te zoeken. Onder het motto je toekomst ligt in het verleden werden we er op uit gestuurd met aanwijzigingen om een aantal belangrijke personen te raden die tot op de dag van vandaag hun stemple hebben gedrukt op belangrijke veranderingen in de wereld. Voorbeelden hier van zijn : Moeder Theresa, Ds. Martin Luther King, Nelson Mandela, Prins Claus etc. Na de speurtocht werd er in de Nicolaaskerk geschilderd en met Josephine een ansichtkaartenspel gespeeld. Schilder de toekomst die jij een ander toewenst was de opdracht. Vele mooie schilderijen werden er gemaakt maar ook de gedichten waren fraai. Het ansichtkaartenspel kon je aangeven wat je vrees was voor de toekomst. Of je wens voor de toekomst. Na al deze onderdelen werd het tijd voor een gezamenlijk ontbijt en om 08.00 uur was het tijd om naar huis te gaan. De nacht is voor veel jongeren een inspiratie geweest en niet alleen voor de jongeren. Een gedeelte uit de preek van Josephine die ze na de nacht nog heeft gemaakt staat hier onder afgedrukt.

Kortom, met ruim 30 jongeren is het een schitterende nacht geweest en voor herhaling vatbaar. We hopen dan ook dat de organisatoren voor volgend jaar weer voldoende inspiratie hebben om nogmaals een onvergetelijke nacht voor ons te organiseren.

 


Bouwen aan toekomst (Gedeelte uit de preek van Josephine, zondag 26 maart 2006)

Jeremia 29;1-14 Johannes 2;13-22

Purmerend, 25 en 26 maart 2006, Tabor + Tabor


Overweging


Geen bericht is goed bericht. Dat zegt men wel eens. En daarom horen we soms niet.

Maar dit bericht vind ik gewoon te goed om over te zwijgen.

Het gaat over de jongeren in onze gemeenschap. Je ziet ze niet veel, je hoort ze niet zo vaak, en daar hebben veel mensen zorgen om. Hoe zal het verder gaan met de kerk? Wie neemt het estafettestokje van ons over? Wie zingt er straks nog in een koor, zullen de jongeren van nu, de kosters van morgen zijn? Of de organisten, of lectoren? Heeft de kerk toekomst? En dan raken veel mensen moedeloos. Jongeren leven maar, jongeren doen maar. Ze zijn de snelle zappers. Maar vergis u niet.

De kerk zal veranderen. Dat heeft ze altijd gedaan, en zal ze nu weer doen. De kerk van mijn ouders was een andere kerk, dan die van nu. En zo zal dat later ook weer anders zijn. Natuurlijk doet dat zeer, als iets dat jou dierbaar is, niet exact overgenomen wordt. Maar is daarmee de toekomst verloren van God met mens? Dat geloof ik niet.

Vannacht waren ze in de Nicolaaskerk. 32 jongeren vanuit alle kerken, met nog eens 7 jongerenwerkers uit de verschillende kerken bij elkaar.

Voor de tweede keer hebben we daar een jongerennacht georganiseerd. Het thema was: “de nacht van je toekomst”. Geen glazen bollen, geen medium dat de jongeren wel even kwam voorspellen wat er gaat gebeuren in hun leven. Maar wel veel discussie, plezier, dromen en ontmoeting. Midden in de nacht zijn ze in het stikdonkere Leeghwaterpark op zoek gegaan naar mensen die hun toekomst mede bepaald hebben. Ze kwamen een Mahatma Gandhi tegen, een Martin Luther King. We bezochten een fabriek die dag en nacht draait, want werk is ook toekomst. In de kerk vertelden ze over hun eigen dromen, en hun angsten. De vrijheid, het geluk, vriendschap, liefde, een veilige plek. En de angst voor oorlog, voor stress, voor eenzaamheid en het niet kunnen redden in deze razende maatschappij. Midden in de nacht ontstonden gesprekken tussen jongeren die elkaar daarvoor nog nooit hadden gezien. En na het ontbijt gingen de 32 jongeren weer hun eigen weg. Hun eigen toekomst tegemoet. Met als eerste halteplaats waarschijnlijk hun bed. Want voor slapen hebben ze geen tijd genomen. Hier, deze nacht, werd gemeenschap opgebouwd. Hebben jongeren met elkaar laten zien dat ook de kerk van nu toekomst heeft: anders, heel anders. Maar het is er wel. Dezelfde dromen, dezelfde idealen met andere beelden maar met dezelfde grond.

Toekomst.

Wie zal het zeggen wat er gaat gebeuren? We kunnen er bang voor zijn, je kan je ervoor omkeren, je ogen sluiten. Je kan roepen, schreeuwen: zo gaat het niet goed. Je kunt dromen: wat zou ú willen? Waar droom je nog van? Droom je nog wel? Of heb je het verleerd in de realiteit van het leven?

 


Deze rap werd door de leiding gezongen tijdens de opening van de Nacht.

Gerard Toekomst is in deze nacht een veel gehoorde kreet

Toekomst wil niet zeggen dat het toen er niet toe deed

Toekomst is soms helder, dan weer duister en soms vaag

Toekomst en verleden zijn de wereld van vandaag


Allen DIT IS DE NACHT VAN JE TOEKOMST

Peter Leren, leren, leren doe je elke dag

Leren wat je moet en leren wat je mag

Leren voor het leven en leren voor een baan

Leren om solide in de wereld te staan


Allen DIT IS DE NACHT
VAN JE TOEKOMST

Douwe Mensen leer je kennen op je school en in de straat

Mensen die je zeggen wie je bent en waar je gaat

Mensen die straks vrienden voor het leven zijn

Mensen voor de gein en mensen voor de pijn


Allen DIT IS DE NACHT VAN JE TOEKOMST

Wouter De wereld van het nu verandert razend snel

De wereld serieus en ook de wereld als een spel

De wereld van je partner en je kinderen die wacht

De wereld vol van zorgen die toch steeds weer naar je lacht


Allen DIT IS DE NACHT
VAN JE TOEKOMST

Harry Kiezen doe je nu en straks en kiezen blijf je doen

Kiezen voor een leuke baan of liever toch de poen

Kiezen voor een man, een vrouw, een vriend of een vriendin

Kiezen met verstand en hart of toch met tegenzin


Allen DIT IS DE NACHT
VAN JE TOEKOMST

Willemijn Zoeken doe je naar de reden van het menselijk bestaan

Zoeken naar de Levende die pal voor jou wil staan

Zoeken naar die ene die van jou maar weinig vraagt

Zoeken naar voldoening als je anderen behaagt


Allen DIT IS DE NACHT
VAN JE TOEKOMST

Josephine Toekomst is in deze nacht een veel gehoorde kreet

Toekomst wil niet zeggen dat het toen er niet toe deed

Toekomst is soms helder en dan weer heel erg vaag

Toekomst en verleden zijn de wereld van vandaag


Allen DIT IS DE NACHT
VAN JE TOEKOMST

 

 

Voor foto's klik op onderstaande afbeelding

 

Nacht van de to...