‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
1 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
315073
Vandaag20
Gisteren156
Deze week20
Deze maand4110

Artikelindex

Dit jaar draaide het thema geweld. Op velerlei manieren kwam het geweld in deze nacht aan bod. Van het oplossen van een laffe moord tot het spelen van een rechtzaak, quiz en een goed gesprek.
Hier onder vindt je het verloop van de "nacht van het 6e gebod".
Welkom.


Deelnemers aan de Nacht worden ontvangen in De Doortocht. Als opening draaien we “Thriller” van Michael Jackson.

Aansluitend wordt uitgelegd dat dit al weer de 4de jongerennacht is. Een beetje geheimzinnig wordt er verteld over de titel van deze nacht.
“De nacht van het 6e gebod”.

lijkhansDan klinkt het alarm in het invalidentoilet. Josephine gaat als eerste op zoek, want bekend met het gebouw, vindt zij een lijk en gaat staan gillen. In het toilet ligt het lijk van een ons bekende man, ds. Hans Reedijk.
De leiding schermt de omgeving van het lijk af, nadat iedereen even is wezen kijken en zorgt ervoor dat niemand iets aanraakt.
We bellen de politie en inspecteur Ron Avont verschijnt. Ron Avont onderzoekt het lijk en ontdekt de nodige aanwijzingen. Er zitten wijnvlekken op het shirt van Hans en er ligt een lege fles avondmaalswijn naast het lijk.

Naast het lijk ligt een oude munt aan een touwtje. Het lijk heeft geen identiteitspapieren op zak, maar wel een briefje met daarop een afspraak in de Lutherse Kerk op de avond van deze nacht.
Naast het lijk ligt een liturgieboekje van een dienst van ene dominee Aty van Noort uit de Taborkerk. Op dat boekje staat met de hand geschreven: “WAT WEET ATY??” in het handschrift van Hans Reedijk.politielint

De inspecteur zorgt ervoor dat alle aanwijzingen nauwgezet gefotografeerd worden, zodat we zo nodig derden de aanwijzingen kunnen laten zien.
Inspecteur Ron Avont stelt voor dat iedereen hem helpt deze laffe misdaad op te lossen. Maar wel in groepjes, zodat de eventuele dader geen moment meer alleen wordt gelaten. Ron Avont wijst enkele begeleiders aan als zijn tijdelijke assistenten. Verder reikt hij aan alle deelnemers een notitieboekje en een pen uit met de mededeling dat er voort iedere deelnemer een geheime opdracht in het boekje staat.

Alle aanwezigen zijn vanzelfsprekend verdachte, dus Ron Avont begint met iedereen uit te horen. Wie ben je en wat doe je in het leven en wat doe je hier? Waarom ben je hier zo midden in de nacht op dit ongebruikelijke uur in een kerk? Dat laadt al verdenking op zich. Zo wordt een voorstelrondje gehouden.

Dan gaat de mobiele telefoon van de inspecteur af. Hij ontvangt een sms met onderstaand gedicht: