‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
17 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
280364
Vandaag121
Gisteren164
Deze week433
Deze maand992

Artikelindex

Dit jaar draaide het thema geweld. Op velerlei manieren kwam het geweld in deze nacht aan bod. Van het oplossen van een laffe moord tot het spelen van een rechtzaak, quiz en een goed gesprek.
Hier onder vindt je het verloop van de "nacht van het 6e gebod".
Welkom.


Deelnemers aan de Nacht worden ontvangen in De Doortocht. Als opening draaien we “Thriller” van Michael Jackson.

Aansluitend wordt uitgelegd dat dit al weer de 4de jongerennacht is. Een beetje geheimzinnig wordt er verteld over de titel van deze nacht.
“De nacht van het 6e gebod”.

lijkhansDan klinkt het alarm in het invalidentoilet. Josephine gaat als eerste op zoek, want bekend met het gebouw, vindt zij een lijk en gaat staan gillen. In het toilet ligt het lijk van een ons bekende man, ds. Hans Reedijk.
De leiding schermt de omgeving van het lijk af, nadat iedereen even is wezen kijken en zorgt ervoor dat niemand iets aanraakt.
We bellen de politie en inspecteur Ron Avont verschijnt. Ron Avont onderzoekt het lijk en ontdekt de nodige aanwijzingen. Er zitten wijnvlekken op het shirt van Hans en er ligt een lege fles avondmaalswijn naast het lijk.

Naast het lijk ligt een oude munt aan een touwtje. Het lijk heeft geen identiteitspapieren op zak, maar wel een briefje met daarop een afspraak in de Lutherse Kerk op de avond van deze nacht.
Naast het lijk ligt een liturgieboekje van een dienst van ene dominee Aty van Noort uit de Taborkerk. Op dat boekje staat met de hand geschreven: “WAT WEET ATY??” in het handschrift van Hans Reedijk.politielint

De inspecteur zorgt ervoor dat alle aanwijzingen nauwgezet gefotografeerd worden, zodat we zo nodig derden de aanwijzingen kunnen laten zien.
Inspecteur Ron Avont stelt voor dat iedereen hem helpt deze laffe misdaad op te lossen. Maar wel in groepjes, zodat de eventuele dader geen moment meer alleen wordt gelaten. Ron Avont wijst enkele begeleiders aan als zijn tijdelijke assistenten. Verder reikt hij aan alle deelnemers een notitieboekje en een pen uit met de mededeling dat er voort iedere deelnemer een geheime opdracht in het boekje staat.

Alle aanwezigen zijn vanzelfsprekend verdachte, dus Ron Avont begint met iedereen uit te horen. Wie ben je en wat doe je in het leven en wat doe je hier? Waarom ben je hier zo midden in de nacht op dit ongebruikelijke uur in een kerk? Dat laadt al verdenking op zich. Zo wordt een voorstelrondje gehouden.

Dan gaat de mobiele telefoon van de inspecteur af. Hij ontvangt een sms met onderstaand gedicht:

 


 

In deze kerk tussen de bomen
Is een dominee omgekomen
Om de schat van z’n dromen
Zoek niet alleen bij preken
Naar iets om op te steken
Wie zal de code breken?


De inspecteur maakt hier, in gesprek met de deelnemers, uit op dat we in de verschillende kerken (“preken”) op zoek moeten. Zelf zal hij zich ontfermen over de wijnfles, want het lijkt erop dat dominee Hans door de wijn vergiftigd is. De inspecteur vraagt zich af of het hier om wijn van de MOG gaat, of om andere miswijn. Hij vraagt de deelnemers daar speciaal op te letten als ze in de kerken op bezoek gaan. Later zal blijken dat het om wijn uit de Taborkerk ging. Dat maakt Aty natuurlijk wel weer meer verdacht.

kosterHet Groene Team gaat naar de Lutherse Kerk, achter het briefje met de mysterieuze afspraak aan. In een donkere kerkzaal treffen ze de koster van de Lutherse kerk, die we het verhaal van het gevonden lijk vertellen. De koster herkent (een foto van) het lijk als de dominee van De Doortocht. Zij had inderdaad een afspraak met Reedijk vanavond, maar beweert dat die niet is komen opdagen. Waar die afspraak over ging wordt niet duidelijk. De koster vermoedt dat het iets te maken had met haar hobby, de geschiedenis van Purmerend. Zij had Hans eens horen vertellen dat hij iets te weten was gekomen over een schat uit een schip, dat was gezonken in het vroegere Purmermeer, daar waar nu het Purmerbos is. En zelf had ze Hans eens verteld over een oude munt die Aty vaak droeg en die van een schat afkomstig zou kunnen zijn. Hé, dit is nu al de tweede keer dat die naam valt. Daar moeten we meer van weten. Voor we de Lutherse kerk verlaten, vraagt een van de leidinggevenden wat voor soort wijn men in de Lutherse kerk schenkt. De koster laat de wijn zien. Die is van een ander merk dan de fles die bij het lijk is gevonden. De deelnemers worden aangespoord op zoek te gaan naar aanwijzingen. Het team vindt twee enveloppen met die later blijken de coordinaten te zijn van de plek waar een gedeelte van de schat ligt. Verder wordt er nog een (loze) aanwijzing gevonden. De leiding verzoekt de koster zich te melden in De Doortocht voor mogelijk verder verhoor.

atyHet Oranje Team gaat naar de Taborkerk. De jongeren treffen Aty aan met een grote zaklantaarn op het toneel achter de gordijnen van de kleine zaal. Valse aanwijzingen zijn onder andere wat lege wijnglazen en een fotootje van Rosalie Reedijk (om verdachte niet bestaande linken te maken van Aty naar het slachtoffer). Tijdens het gesprek valt op dat Aty vrijwel niets weet, of doet alsof. Wel herkent ze – duidelijk tot haar schrik – de munt aan het touwtje. Dat was de munt die zij vroeger van haar oudste broer had gekregen. Deze munt zou hebben behoord tot een schat. Ze had die munt even uitgeleend aan Hans, die had verteld hem nodig te hebben voor een preek. Met die broer had Aty al lang geen contact meer. Aty krijgt de opdracht om naar De Doortocht te gaan en zich beschikbaar te houden voor eventueel verder verhoor, want we vertrouwen haar verhaal nog lang niet. Voor alle zekerheid vraagt een van de leidinggevenden wat voor soort wijn er hier geschonken wordt. Aty begrijpt het niet en wil naar de keuken lopen, maar de leidinggevende zegt dat hij het heeft over de avondmaalswijn. Als Aty de fles laat zien, blijkt die van het zelfde merk als de fles die bij het lijk is gevonden. De deelnemers worden aangespoord op zoek te gaan naar aanwijzingen. Het team vindt 2 enveloppen met met een letter en een cijfer, later blijken dit de coordinaten te zijn van een park waar een gedeelte van de schat zou liggen. Verder wordt er nog een (loze) aanwijzing gevonden.

organistHet Gele Team gaat op weg naar de Nicolaaskerk om op zoek te gaan naar aanwijzingen. Daar treffen we Nico Buscador de Tesoros, organist Deze vreemde figuur zit in de donkere kerkzaal achter het Bätzorgel. Hij speelt een treurig melodietje. Kan Buscador de Tesoros ons meer vertellen? De getuige herkent op een foto de oude munt; die maakte deel uit van een schat die is opgegraven door een beruchte schooier en schatgraver, ene Antronov. Getuige vertelt dat de familie van Antronov zo’n hekel aan hem hadden, dat zij hem de rug hebben toegekeerd. Het was echt het zwarte schaap van de familie, diverse keren al achter de tralies gezeten, kortom iemand die voor niets deugde. De andere familieleden hebben zelf een andere naam aangenomen. De jongste zus vetrok naar Groningen om te studeren en de broer ging naar de politieacademie in Apeldoorn. Maar wat er verder van hen geworden is, lijkt ook Buscador de Tesoros ons niet te kunnen of willen vertellen. Wie is die mysterieuze Buscador de Tesoros en wat weet die van de moord? Ook Buscador de Tesoros krijgt de opdracht om mee te komen naar de plaats van het misdrijf, De Doortocht om zich beschikbaar te houden voor verder verhoor. De deelnemers worden aangespoord op zoek te gaan naar aanwijzingen. Het team vindt twee enveloppen die naar later blijkt de coordinaten bevatten van een park waar een gedeelte van de schat ligt. Verder wordt er nog een (loze) aanwijzing gevonden. Terwijl de deelnemers de kerk afspeuren staat Buscador opvallend te fluisteren met Marion Hij gebaart heftig en het lijkt wel of ze ruzie maken.
Gewapend met een beetje meer kennis, de gevonden aanwijzingen en vooral veel vragen, keren we allen terug naar De Doortocht voor een bitterbal en een eerste evaluatie.


inspecteurNa terugkeer in De Doortocht vertellen de teams onder regie van de inspecteur welk verhaal ze hebben gehoord en welke aanwijzingen ze hebben gekregen:
De Lutherse koster lijkt niet echt verdacht. Ds. Van Noort en Buscador de Tesoros echter zijn dat zeker wel, maar dat zijn alle deelnemers aan de nacht ook, dus dat schiet nog niet zo erg op.
Aty lijkt een belangrijke rol te spelen. De munt was van haar en haar naam stond op de liturgie.
En dan is er ook nog ene Antronov, die de schat gevonden zou hebben. Maar die hebben we nog niet opgespoord.
Zou het zo kunnen zijn, dat Antronov de moord heeft gepleegd om te voorkomen dat Reedijk te dicht bij de schat kwam? Maar Aty en Buscador weten ook van de schat en hebben dus het zelfde motief en zouden zelf op zoek kunnen willen gaan. Alleen de koster heeft geen motief.
Dan: alle jongeren die er vorig jaar bij waren weten van het gezonken schip in de Purmer. Dus ook zij hebben toen in het verhaal gehoord dat er een schat in het schip lag. Kortom: hierbij zijn in een klap de meeste jongeren ook verdacht.
De inspecteur bedankt iedereen voor zijn nuttige aanwijzingen en kondigt aan nu eens diep te gaan nadenken over de oplossing van dit raadsel. Hij komt in elk geval tot de voorlopige conclusie dat de koster van de Ltherse kerk en de heer Buscador niet verdacht zijn. Zij mogen gaan, mits ze zich beschikbaar houden.
Spel.

Iedere deelnemer krijgt een sticker op zijn rug geplakt met daarop de naam van een bekende figuur. Aan de hand van de aanwijzingen in de envelop gaan de deelnemers door elkaar lopend op zoek naar antwoorden die hen kunnen brengen bij de juiste naam. Het spel wordt aangekondigd als een training in het oplossen van moeilijke vraagstukken, zoals we dat vannacht moeten doen.
Nadat alle namen geraden zijn wordt volgt spel 2geweld

Inleiding: als wij mensen voor het eerst ontmoeten dan plakken we daar direct een etiket op (rijk of arm, slim of dom, punker of ouwe zake, etc.). In het politiewerk is dat een belangrijk onderdeel van het speuren. Ieder team (blauw, rood en geel) krijgt een aantal prototypes voorgelegd met de opdracht die uit te beelden.

Aty wordt opnieuw gehoord door de inspecteur, vanwege de munt die zij heeft gekregen van haar broer? En omdat zij over die broer met Buscador heeft gesproken? Geleidelijk aan neemt Aty het gesprek over. Ze betrekt steeds meer de jongeren bij het gesprek, dat zich ontwikkelt tot een bezinning over grote en kleine misdaden. Aty zal vooral de link leggen naar valse beschuldigingen, je ziet niet wat je ziet, je denkt wel dat je weet wie het heeft gedaan, maar weet je het ook wel? De insteek van Aty zal vooral zijn: 'ho, ho, zolang ik verdacht ben, ben ik nog niet schuldig!. En dat gebeurt zo vaak".

Inspecteur Ron Avont beëindigt na enige tijd het gesprek. Hij stelt voor dat we een pauze nemen om alle indrukken te laten zinken.

Speelfilm

 


 Opnieuw gaat het mobieltje van de inspecteur af. En weer is het een sms-bericht met een gedichtje:

De mast in het bos gaf mij een hint
Daar lag de schat die gij bemint
Maar elders is waar het zoeken begint
Drie groene plekken in deze stad
De Noord, de Vlucht en bij het Bad
Daar zul je vinden mijn mooie schat

De inspecteur laat de deelnemers raden en met wat hulp komen we tot de conclusie dat de schat in het Purmerbos was gevonden, maar nu ergens in drieën in gesplitst en begraven ligt in drie parken in Purmerend. Al gauw denken we dan aan het Leegwaterpark (met zwembad), het park De Noord en De Uitvlucht in de Purmer.
Wij gaan in de vaste drie teams per auto naar de parken en voeren dan een speurtocht uit naar de schat.

Het Groene Team gaat naar Park De Noord
Het Oranje Team gaat naar het Leeghwaterpark
Het Gele Team gaat naar Park De Uitvlucht

Omdat we niet zeker weten waar dit avontuur eindigt vragen we de deelnemers hun spullen allemaal mee te nemen. Je weet immers maar nooit….. Inderdaad wordt in alle parken een kistje gevonden vol met geld.
Na de vondst verplaatsen we ons met auto’s naar de binnenstad en betreden het jeugdhonk van de Lutherse kerk.
We delen ons nu op in twee groepen. De eerste groep gaat met Josephine mee voor een bezinnend spel over het thema geweld. Dat wordt een soort rechtszaak met aanklagers, advocaten en rechters en verdachten.

De andere groep gaat een quiz spelen. De quiz bevat behalve een reeks vragen op tal van terreinen, ook enkele vragen die als laatste aanwijzingen kunnen gelden.

De inspecteur verschijnt weer ten tonele. Nu krijgt ieder team de gelegenheid om hun bewijzen te bespreken met de inspecteur en individueel een briefje in te vullen, waarin ze aangeven wie de dader is.
Dan neemt de inspecteur het woord en vraagt de jongeren welke bewijzen ze allemaal hebben verzameld en wie dan de moordenaar zou kunnen zijn? Daarbij vraagt hij expliciet wat de speuropdracht heeft opgeleverd die de jongeren allemaal in hun boekje hebben aangetroffen.
Iedere deelnemer kan nu een briefje inleveren met daarop de naam van wie hij/zij vermoedt dat dat de dader is.
Er volgt een levendig gesprek, waarbij de inspecteur één van één de bewijzen in kaart brengt, daarbij reagerend op wat de jongeren aandragen.
Het slachtoffer, dominee Hans Reedijk had het verhaal ontdekt van het gezonken schip. Hij vermoedde dat er echt een schat was en was daar naar op zoek gegaan.

Dominee Hans had over zijn ontdekking met de Lutherse koster gesproken, die immers de geschiedenis van Purmerend goed kende. Toen Hans van de koster hoorde dat de munt bij de schat had behoord, had hij die munt met een smoes van Aty geleend, omdat hij hoopte dat er aanwijzingen op zouden staan. Dat was overigens niet het geval. De liturgie wees direct naar Aty. WAT WEET ATY, betekende: wat weet Aty van de schat. Zij had immers de munt in bezit gehad. Het moordwapen was inderdaad de avondmaalswijn die wordt gebruikt in de Taborkerk. En dus moet Aty van Noort wel de moordenaar zijn. Aty moet hebben geweten dat dominee Hans de munt van haar had geleend vanwege de schat. Toen Hans wat te dicht bij kwam, heeft Aty hem vermoord, omdat zij de schat voor zich zelf wilde houden. En die naam Antronov, die bestaat gewoon helemaal niet. Dat was een dwaalspoor van Buscador. Die wilde alleen maar interessant doen, maar dat is een onbeduidend mannetje dat van niets weet.
De inspecteur loopt naar de verbijsterde Aty toe en wil haar arresteren.

 


ontknopingMaar dan stapt Marion naar voren, die verklaart dat zij een lang gesprek heeft gevoerd met Buscador. De naam Buscador de Tesoros is een schuilnaam. Dat is Spaans voor Schatgraver. Eigenlijk heet hij Antronov. De inspecteur roept dan: maar dan is hij dus de dader. Hoe heb ik hem kunnen laten lopen!! Maar Marion ontkent en gaat door met het verhaal dat Buscador hem heeft verteld. Aty van Noort heet ook al niet zo, haar echte naam is ook Antronov. Aha, zegt de inspecteur, dus zij zit toch achter de moord. Arresteer haar!! Maar opnieuw brengt Marion hem tot zwijgen. Marion vertelt dat Buscador de Tesoros en Van Noort broer en zus zijn van de dader en zegt dan dat er nog een broer is. En dat is de dader, die ook in de zaal aanwezig is. Zij kijkt inspecteur Ron Avont doordringend aan en zegt dan: Jij bent zelf de dader. Jou naam is helemaal geen Ron Avont, al gebruik je net als Aty Van Noort de zelfde letters, jouw naam is ook Antronov. Jij en niemand anders bent Dimitri Antronov, de moordenaar van Hans Reedijk, de dominee van de Doortocht. Arresteer die man!!

Ron Avont wordt door enkele jongeren vastgepakt, terwijl hij zich hevig verzet, afgevoerd en tijdelijk opgesloten in de kerk, al waar we wachten tot de politie hem afvoert.
Nadat de moordenaar is gearresteerd en afgevoerd, legt Marion verder uit hoe het zit:

Ron Avont heeft gekozen voor wijn als moordwapen, omdat hij wist dat dominee Hans een liefhebber was en om alle kerkelijke werkers te kunnen beschuldigen. Gewoon om verwarring te zaaien. Hans was een stiekeme drinker met een geheime wijnvoorraad in het invalidentoilet.
Aty was de zus die in Groningen ging studeren. Maar omdat ze wist van de schat, kwam ze later toch weer in Purmerend wonen.lijkhans Ron Avont was inderdaad inspecteur van politie en opgeleid in Apeldoorn, maar ook hij was, toen de gelegenheid zich voor deed, snel weer in Purmerend komen werken om dicht bij de schat te zijn, die hij vroeger had gevonden. Hij en niemand anders had de schat begraven in de parken.
Inderdaad was dominee Hans dicht bij de schat gekomen. Hoe? Door bestudering van de geschiedenis en de inpoldering van de Purmer. Als Ron Avont de schat wilde veilig stellen, dan moest Hans het zwijgen worden opgelegd. Ron Avont was er vanaf het begin op uit om zijn broer of zijn zus ervoor laten opdraaien. Hij had daarom ook al die aanwijzingen achter gelaten, die rare gedichtjes gestuurd en de schat laten opgraven. Nu bekend was geworden dat er een schat was, kon die maar beter tevoorschijn komen. Maar Buscador en Aty hadden niet laten blijken dat ze elkaar kenden en bovendien gebruikten ze allebei een schuilnaam. Toen Ron Avont echter ontdekte dat Aty hem niet had herkend, wees hij haar aan als schuldige. En die sms-jes? Die had hij gewoon van te voren ingeprogrammeerd.

 


Ontbijt en foto uitdelen wijnen lekker slapen
 
 
 
 
 
Klik op de afbeelding voor foto's

ontbijt

Zesde Gebod