‚Äč

Het weer

Weather data OK.
Amsterdam
4 °C
Bezoekers vanaf 23 juni 2015
233775
Vandaag301
Gisteren341
Deze week1596
Deze maand3969

Artikelindex

Wijnbouw door het jaar.


druivestokEen klein overzicht door het jaar over wat een wijnboer zo al moet doen.
De eerste jaarhelft.

We beginnen in het vroege voorjaar, wanneer het niet meer vriest. Dan gaat de wijnboer op de wijnberg om het jaar te beginnen met het insnoeien van de boomscheuten. Daarbij moet hij zich herinneren hoe hij de wijnberg voor 4 jaar eerder heeft ingedeeld en aangelegd.

De beplanting is nog zeer jong, want de wijnstokken hebben 3 jaar nodig alvorens zij kunnen geoogst worden. De eerste zonnestralen schijnen daarbij voor het eerst op de handen van de wijnboer. Wijnbergen worden het best op een zuidhelling aangelegd, want de wijnranken hebben veel zon nodig, waardoor men later een goede wijn verkrijgt.

In de maanden april en mei rijdt de wijnboer dan met zijn zoon met de traktor de wijnberg op, om tussen de wijnstokken te ploegen. De bodem wordt dan losgemaakt, waardoor de warmte en vochtigheid beter aan de wortels kunnen.
Vroeger werd rond deze tijd mest aangebracht, maar tegenwoordig denkt hij ecologischer, dit in verband met grond- en watervervuiling, door op de grond tussen de wijnstokken begroening aan te brengen. Of hij bedekt de bodem met stro of boomschors, om hem in de hete zomer tegen uitdroging te be_blanken.

Juni is de maand van de wijnbloei. Kort daarop gaat men in de wijnberg om de takken weg te snijden waarop geen druiven groeien, met dedruivenplukker bedoeling dat de volledige kracht van de plant in de vrucht zou gaan.

In de vroege zomer wordt dan langzaam de vrucht gevormd. De latere druiven hangen nog klein en hard aan de stokken. Nu komt het er op aan dat de bladeren veel zon ontvangen.
Dat is zeer belangrijk voor de fotosynthese, waardoor uit zonlicht en kooldioxide en water het suiker ontwikkeld wordt. "Dat maakt de druiven zoet en de latere wijn waardevol" zegt de wijnboer dan.
De tweede jaarhelft.

In de herfst, zo tegen einde september, volgt dan de druivenoogst, in het Duits, Lese genoemd. Plaatselijke oogstcommissies bepalen wanneer de oost officieel gestart mag worden. Aan de Moezel gebeurt de oogst van de druiven, volgens traditie, met de hand.

Letterlijk is het ganse dorp in de wijnberg, want dan heeft men iedere hand werkelijk nodig.
Het is als vanzelfsprekend dat zelfs ook de kinderen na de school meehelpen.
Druif per druif wordt met een keline schaar afgesneden, en komt terecht in een speciale oogstemmer, die van wijnstok tot wijnstok meegenomen wordt.
Is de wijnemmer vol, dan worden de druiven in een draagmand overgegoten.
Is ook dwijnvateze eenmaal vol, dan wordt zij door de drager, van de doorgaans steile helling naar een grote kuip, beneden aan de voet van de wijnberg, gedragen.Dat dit een zeer vermoeiende bezigheid is, moet niet gezegd te worden.
Sporadisch bemerkt men daarom ook reeds moderne kabelsystemen, die de dragers zeer veel arbeid en zweet besparen.
Na een lange dag in de wijnberg is het werk van de wijnboer bijlange nog niet ten einde.
Hij moet de druiven dan nog persen in een wijnpers. Een wijnpers in principe niets meer dan een grote vruchtenpers.
Vroeger moest alles manueel gebeuren in persen die je op vele plaatsen langs de Moezel en bij wijnboeren buiten ziet staan. Nu worden de wijnpersen praktisch overal elektrisch aangedreven.
Het uitgeperste druivensap wordt dan in vaten gepompt. Bovendien komt ook de zogenaamde droesem of bezinksel vrij, dit zijn de schillen en stelen van de druiven. Uit deze kan men Schnaps branden.

 

Klik op de afbeelding voor foto's

 

Warsberg